29 november 2021
Italiaanse koffie

Wat is Italiaanse koffie?

Veel koffie die in Nederland wordt gedronken, is van Italiaanse oorsprong. De meeste Italianen zijn dan ook echte koffie drinkers. In Italië wordt vooral zwarte koffie gedronken, maar er zijn er nog talloze andere koffie varianten te bestellen. Wat zijn voorbeelden van dit soort Italiaanse koffies en hoe worden deze gemaakt? Hieronder wordt het toegelicht!

De Espresso

De Espresso is wellicht een van de meest bekende Italiaanse koffie in Nederland. Deze drank wordt gemaakt door ongeveer dertig milliliter sterke koffie in een kopje te doen en dit vervolgens aan te vullen met een dun laagje melkschuim. De drank wordt door Italianen veelal na het avondmaal achterover gegooid. In Italië krijg je een Espresso wanneer je ‘un caffè’ bestelt.

Italiaanse koffie

De Cappuccino

Een andere koffie die ook erg bekend is in Nederland, is de Cappuccino. De Cappuccino is een stuk minder sterk van smaak en bestaat uit drie gelijke delen van een espresso, gestoomde melk en een schuimlaag.

Americano

Dit drankje is in Nederland een gewone koffie. Een Americano wordt gemaakt door een dubbele Espresso aan te leggen met heet water.

Latte

Nog een ander bekend Italiaans drankje is de latte. Een latte is eigenlijk een cappuccino, maar dan met meer gestoomde melk. Het drankje is dan ook een stuk minder bitter van smaak.

Ristretto

Bij de maak van een ristretto wordt minder water toegevoegd dan bij een espresso. Er wordt namelijk vijftien milliliter water toegevoegd in plaats van dertig. Dit zorgt er voor dat de ristretto iets sterker van smaak is.

Flat white

Dit drankje heeft het formaat van een cappuccino, maar smaakt zeker niet het zelfde. Een flat white is een dubbele ristretto met gestoomde melk en een heel klein laagje melkschuim.

Een cortado

Een andere koffie die uit Italië komt, is de cortado. Deze koffie wordt gemaakt door een espresso aan te vullen met een warme melk. De hoeveelheid melk die aan de espresso wordt toegevoegd, verschilt. Meestal bestaat een cortado ongeveer dertig tot vijftig procent uit melk.