24 januari 2022

Wat eten we vandaag?

‘Wat eten we vandaag?’ is een dagelijks terugkerende vraag die menigeen op de zenuwen kan werken. Je wil per slot van rekening niet lange tanden aan tafel zitten, en dat wil je ook niet voor de andere gezinsleden. Maar als je steeds hetzelfde eet, werk je dat alsnog in de hand. Tel daarbij op dat ook eten aan mode onderhevig lijkt te zijn -Is glutenvrij eten nu echt gezonder of is geldt dat alleen voor mensen met een glutenallergie?-  en je lijkt het al helemaal niet meer goed te kunnen doen. Gezond, gevarieerd en lekker kan een enorme opgave zijn. Daarom het fijn om bepaalde vuistregels aan te houden voor de nodige houvast. Geschikt voor iedereen zonder specifieke dieetrestricties of dieetvoorkeuren. 

Wat eten we vandaag? Wat zegt Sonja?

Wat eten we vandaag? We vroegen het ooit Sonja Bakker, een populaire diëtiste. Dan weet je zeker dat je gezond en gevarieerd eet.  Een aantal jaren later waren haar bevindingen niet meer zo belangrijk en kwam er alweer een andere dieetgoeroe in de spotlights die het met heel andere adviezen heel wat beter wist. Dat is een van de redenen die goed en lekker eten zo moeilijk maken. Je weet niet meer wie je moet geloven. Probeer niet te luistern naar Sonja of een van haar populaire collega’s: op de lange duur wordt dat zeer verwarrend. Als je betrouwbaar voedingsadvies wil, kan je altijd bij het voedingscentrum terecht. 

Wat eten we vandaag? Het volgende basisingrediënt

‘Wat eten we vandaag?’ kan een enorme kwelling zijn als je niet eens weet waar je moet beginnen met iets verzinnen. Probeer dan eens van verschillende basisingrediënten uit te gaan. Je kan de hele week vullen als je de ene dag iets eet met vlees, dan vis, ei en tofu en vegetarisch. Natuurlijk kunnen die dingen elkaar een beetje overlappen De andere dag besteed je aan een ‘vrije dag’ waarop je mag kiezen wat je wil en de laatste dag maak je gewoon iets snels, makkelijks of kant-en-klaar. Iedereen heeft wel een dag waarop er gewoon geen tijd is om te koken. Dat is echt geen zonde.

Dit heb je misschien gemist