29 november 2021

Van plan om te gaan klussen? Hier moet je op letten!

Ben je van plan om binnenkort te gaan klussen? Heb je de taak om iets in elkaar te zetten in de tuin, of ga je de hele bovenverdieping verbouwen? Dan is het belangrijk om aan een aantal dingen te denken. Een goede voorbereiding is het halve werk, en daarom hebben wij voor jou een aantal handige klustips op geschreven zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Zorg voor de juiste spullen

Niets is vervelender dan beginnen met klussen, en vervolgens erachter komen dat je iets mist waardoor je niet verder kan. Zeker wanneer winkels bijvoorbeeld gesloten zijn. Het is daarom slim om al een aantal dagen van te voren al na te gaan of je alles in huis hebt. Is dit niet het geval? Dan ben je nog optijd om te iets bestellen of wat langs te halen in de winkel (mits deze open zijn). Iets wat vaak vergeten wordt bij het klussen is verlichting. Zeker wanner je in de wintermaanden aan het klussen bent is het slim om goede verlichting te hebben. Zorg daarom altijd voor bijvoorbeeld een led bouwlamp. Een bouwlamp geeft altijd genoeg licht om goed te kunnen klussen.

Goede kleding

Misschien niet iets waar je direct aan denkt maar wanneer je een heel huis gaat verbouwen is de juiste kleding van belang. Je wil namelijk gemakkelijk kunnen bewegen en niet vast zitten in je skinny spijkerbroek. Daarnaast zijn klusbroeken vaak voorzien van veel en grote zakken waardoor je gemakkelijk al je spullen bij de hand hebt tijdens het klussen. Goede kleding beschermt ook tegen bijvoorbeeld scherpe voorwerpen. Klusschoenen met stalen neuzen is aan te raden, hierdoor kan je gemakkelijk zwaardere spullen laten steunen en ben je beschermd tegen het vallen van zware voorwerpen op je voeten.

Maak een plan voordat je begint

Als je geen plan hebt, kun je niet renoveren. Met een goede planning kun je ervoor zorgen dat alle taken in een logische volgorde worden uitgevoerd en elkaar niet hinderen. Wil je de woning uitbreiden of veranderingen aan de gevel aanbrengen? Kijk dan eerst of je ook nog bouwvergunningen nodig hebt voordat je begint. Met een plan je overzichtelijker werken en zorg je ervoor dat je niet in de stress raakt. Het is altijd slim om een aantal uren/dagen/weken tussen bepaalde projecten vrij te maken. Stel er is uitloop dan heb je dat in iedergeval al ingecalculeerd. Kijk daarbij ook altijd wat prioriteit heeft, en wat ook nog op een later moment kan.