24 januari 2022

Oorsprong van rollade

Wanneer je besluit om tijdens de feestdagen een rollade te bestellen, dan is het wellicht leuk om te weten wat de origine van dit gerecht is. De oorsprong ervan ligt in Engeland. Er wordt algemeen aangenomen dat de liefde van de Britse volk voor rollade tijdens  de regering van koning Hendrik de VII in 1485 begon.

Zijn  koninklijke bewakers zouden elke zondag na de kerk vers geroosterd rundvlees eten en er wordt gesuggereerd dat het een ritueel was. De bewakers werden liefdevol aangeduid als “beefeaters”. Aangezien in de 19e eeuw de gemiddelde wekelijkse inname van rundvlees voor een Engels persoon, koninklijke bewaker of een eenvoudige dorpeling, ongeveer 3 kg was, geeft dit de populariteit wel aan.

Gedurende het industriële tijdperk, zou bijna elk huishouden een rollade opdienen voordat ze op een zondag naar de kerk gingen. Het was een handeling geworden van religieus en sociaal belang.

Zondagse maaltijd

De adel hing een heel dier aan het spit voor een grote open haard om dit langzaam te roosteren. Terwijl degenen die het grotere vlees niet konden betalen, een wat bescheidener stuk vlees naar de bakker brachten voor het afleggen van de route naar de kerk. De bakker gebruikte de lege broodovens om het vlees te bereiden en het terug te geven aan de dorpelingen zodat het op tijd klaar was voor de lunch.

Ongetwijfeld was dit in die tijd de beste maaltijd die iedereen de hele week had (wat kan verklaren waarom ze het steeds opnieuw aten als restjes in stoofschotels, taarten en als koude gerechten) en ook waarom de zondagse lunch zo’n belangrijk deel van de week werd .

Het feestelijke gevoel van het eten van een rollade is bij ons ook bekend. Om het te kunnen bereiden zijn een aantal zaken belangrijk. Ten eerste heb je het juiste vlees nodig. Als je rundvlees kiest, neem dan een malse snit met een behoorlijke hoeveelheid vet, ofwel gemarmerd door het gehele vlees of als een dikke laag aan de ene kant.

Rooster het vlees goed

Het moeilijkste aan het bereiden op een rooster is het beoordelen van de tijd die nodig is en de beste manier om dit te doen is om een ​​vleesthermometer te gebruiken. Met zowel rundvlees als lam, moet het vlees de kamertemperatuur bereiken voordat het in de oven gaat, zodat het gelijkmatig gaar wordt.

Als je rundvlees gebruikt, plaatst deze dan op een rek in een ondiepe braadpan om luchtstroom te creëren. Draai het zodat de vetlaag aan de bovenkant ligt en het vlees er in braadt. Begin met de oven rond 200 ° C en controleer constant de voortgang met een vleesthermometer. Een lichtgebraden of “rare”  gebraden zal 60 ° C zijn, “medium” zal 65-70 ° C zijn en “well done” is 75-80 ° C.

Het bijpassende eten kan bestaan uit jus, gebraden aardappelen, wortels, pastinaak en andere wortelgroenten en groene bonen of erwten. Broccoli en bloemkool met witte saus en kaas is een andere favoriet, maar je zou kunnen gaan voor een traditioneel Brits gerecht en er een Yorkshire pudding bij kunnen serveren..

Dit heb je misschien gemist