29 november 2021

Ode aan de arganolie

Het is lekker voor je eten & gezond voor het lichaam! 

Als je dat leest, vraag je je wellicht af waar ik het in hemelsnaam over heb. Dat, of je vraagt je af wat ik verkeerd heb gegeten vanochtend. Maak je geen zorgen, het gaat goed met me, en de bovenstaande zin is ook nog eens logisch als je het product hoort waar ik het over wil gaan hebben vandaag. Of, misschien heb je de titel al gelezen. Ik ga het natuurlijk hebben over arganolie. Ik ga er zo dieper op in, maar het fantastische aan arganolie in een notendop is dit: je hebt arganolie voor je haar en dus arganolie tegen roos, en je kan arganolie culinair kopen! Wat wil je nog meer?

Haarverzorging

Nu, een voor een. Eerst het haar. Arganolie wordt gemaakt van de zaden van de arganboom, die voornamelijk wordt gevonden in Marokko. Het is een olie die rijk is aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, allemaal dingen waar ons haar ontzettend blij van wordt. De natuurlijke stoffen in arganolie voeden de natuurlijke vitaminen die al in ons haar zitten en maken ons haar soepeler, zachter en glanzender. Ook werkt het goed tegen roos (al is het geen perfecte remedie hiervoor). Vooral de vitamine E in arganolie doet wonderen voor ons haar: het voedt het en maakt het (weer) gezond, zodat ons haar weer sneller, beter en sterker kan groeien. Er zijn verschillende haarproducten die arganolie bevatten, van haarolies tot shampoos.

Culinair

En dan nu naar de keuken. Wellicht heb je het al geraden, maar arganolie is een primair ingredient in de Marokkaanse keuken. Het is erg lekker en gezond. Ook heeft het een cholesterol-verlagend effect, en zit het opnieuw vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Je kan arganolie gebruiken om je pasta’s, salades, couscous, vis en soep te verrijken. Het is zonde om met de olie te frituren: door de extreme hitte gaan de meeste vitamines kapot. Een paar druppels op je favoriete pastagerecht of op vers brood doen al wonderen voor elk gerecht.

Kortom, de boodschap van deze blog; probeer arganolie! Geef het een kans! Het is een ontzettend veelzijdig product wat gezond is voor je lichaam op meerdere manieren. Of je het nu voor je haar gebruikt of voor je eten, het zal je leven verrijken. Zorg er wel voor dat je weet welke arganolie waarvoor dient, anders zal je haar wat vettig zijn, of je eten wellicht gek smaken.