29 november 2021
beste koffiezetapparaten

Lekkere koffie zetten: wat heb je nodig?

Wat heb je nu precies nodig voor het zetten van overheerlijke koffie? Voor de meeste mensen is het antwoord misschien voor de hand liggend, namelijk koffiebonen, een koffiemachine en/of een koffiemolen. Dat klopt, maar in dit artikel geven wij aandacht aan onmisbare barista tools waarmee je de lekkerste koffie zet. Laten we snel beginnen..

Welke koffiemachine moet ik kopen?

Sta je op het punt om een nieuwe koffiemachine te kopen dan raad ik aan een kijkje te nemen bij de beste koffiezetapparaten, maar mocht al zeker weten dat je een volautomatische koffiemachine wilt aanschaffen dan raad ik aan om eens naar Siemens koffiezetapparaten te kijken. Voor mensen die voldoende tijd hebben en graag lekkere koffie zetten raden wij een halfautomatische espressomachine aan. Hiermee doe je alle handmatig, maar zodoende heb je wel meer controle over de smaak van de koffie.

Heb ik een bonenmaler nodig?

Voor het zetten van lekkere koffie is het wel belangrijk dat je versgemalen koffie zet. Dit doe je voor de bonen vlak voor de bereiding te vermalen tot gemalen koffie. Drink je momenteel koffie van gemalen koffie, dan merk je direct het verschil. Koop je een volautomaat dan heb je geen bonenmaler meer nodig omdat ze er al standaard in zit. Voor handmatige zetmethoden zoals een french press zou je ook een handmatige koffiemolen kunnen kopen, die zijn overigens ook nog eens een stuk goedkoper.

Welke koffiebonen moet ik kopen?

Smaken verschillen en dus is het lastig om een aanbeveling te maken voor welke koffiebonen je moet kopen. Ik raad altijd aan om verschillende soorten bonen te proberen en er zodoende achter te komen welke koffie je het lekkerst vindt. Wel heb ik één tip: kies voor koffiebonen en koop deze bij de plaatselijke koffiebar of branderij. Ook raad ik je aan om voornamelijk voor arabica koffiebonen te kiezen. Een blend met robusta is ook lekker wanneer je van een intense espresso houdt.

Daarbij raad ik ook altijd aan om koffie uit verschillende werelddelen te proberen. Koffie Kenners beweren dat de beste koffie uit Ethiopië komt, maar ook uit landen in Zuid-Amerika en Azié kun je hele lekkere koffie vinden. Laatste tip: vermijd koffie dat door de beestjes is uitgepoept. Vaak betaal je hier een mega hoge prijs voor, terwijl de koffie niet eens lekker smaakt zoals ze doen beweren.