29 november 2021

Kwalitatieve horeca pannen? Van bijzonder groot belang!

Het bereiden van gerechten zonder de beschikking te hebben over de juiste pannen kan zomaar eens een behoorlijke opdracht worden. Dit geldt niet in het minst in de horeca waarin niet alleen de snelheid, maar ook het eindresultaat van de maaltijden steeds optimaal moet zijn. Mede omwille van deze reden wordt er in horecazaken steevast gebruik gemaakt van speciale horeca pannen. Dit betekent dat de pannen die je bij je thuis in de keuken gebruikt daar ook horen te blijven. Horeca pannen weten zich op verschillende manieren te onderscheiden ten opzichte van de standaard pannen. Wat deze verschillen nu precies zijn en waar je bij het kopen van kwalitatieve horeca pannen allemaal rekening mee dient te houden vertellen we je graag door middel van de informatie op deze pagina.

Hoe weten horeca pannen zich te onderscheiden?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat horeca pannen zich op verschillende vlakken weten te onderscheiden ten opzichte van standaard pannen die we gebruiken in onze eigen keuken. Denk hierbij onder meer aan de volgende zaken:

  1. Horeca pannen moeten veel solider zijn in vergelijking met standaard pannen;
  2. Ze moeten over een aanzienlijk langere levensduur beschikken;
  3. Horeca pannen moeten in staat zijn om de gerechten perfect te garen;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat het in de praktijk ook zo is dat horeca pannen zo eenvoudig mogelijk schoongemaakt moeten kunnen worden. Mede omwille van deze reden werd er gedurende een lange tijd vooral gekeken in de richting van pannen die beschikken over een antiaanbaklaag. Hoe interessant deze pannen ook mogen zijn, er bestaan verschillende zorgen met betrekking tot de invloed van de antiaanbaklaag op de gerechten die in de pannen worden klaargemaakt. Omwille van deze reden kiezen steeds meer koks ervoor om toch terug over te stappen op pannen zonder antiaanbaklaag.

Welke verschillende soorten horeca pannen bestaan er precies?

Tijdens het onder de loep nemen van het assortiment met horeca pannen op de markt zal je kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende mogelijkheden bestaan. Op vlak van materiaal maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de onderstaande opties:

  • Keramische koekenpannen;
  • RVS koekenpannen en steelpannen;

Afhankelijk van het soort materiaal waarvoor je kiest zal je kunnen vaststellen dat je altijd kan rekenen op bepaalde, specifieke voordelen. Dit gezegd zijnde beïnvloedt het type materiaal uiteraard in de praktijk ook altijd de kostprijs waar je rekening mee dient te houden. Even goed de verschillende mogelijke materialen voor horeca pannen bestuderen en overlopen is in ieder geval de moeite meer dan waard.

Zijn keramische horeca pannen het overwegen waard?

Wanneer we het hebben over horeca pannen is de kans groot dat je vooral zal denken in de richting van RVS-exemplaren en niet zozeer aan keramische pannen. Toch moet het gezegd dat er ook binnen de horeca zeker en vast kan worden geprofiteerd van de interessante voordelen die zijn verbonden aan keramische horeca pannen, namelijk:

  • De gladde keramische laag voorkomt het aanbakken van de gerechten;
  • Het is mogelijk om de pan op zeer eenvoudige wijze schoon te maken;
  • Er bevinden zich geen giftige stoffen in de antiaanbaklaag;
  • Keramische horeca pannen zijn ongelofelijk duurzaam;

Vaak wordt er gedacht dat er bij het gebruik van keramische horeca pannen rekening dient te worden gehouden met giftige stoffen welke zich in de antiaanbaklaag kunnen bevinden. Dat is echter helemaal niet juist, integendeel. Dit is wel het geval bij de zogenaamde Teflon pannen. In tegenstelling tot deze exemplaren zullen keramische horeca pannen ook nooit zwarte deeltjes achterlaten in de gerechten. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, het gebruik van keramische horeca pannen kan in de praktijk zeker en vast het overwegen waard zijn.

Welke horeca pannen bestaan er allemaal?

Door de jaren heen zijn er ongelofelijk veel verschillende soorten horeca pannen op de markt verschenen. Het aanbod is tegenwoordig zo uitgebreid dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het de moeite waard om even het onderstaande overzicht met de verschillende soorten horeca pannen op de markt te bekijken.

1.) Gietijzeren braadpannen en koekenpannen met antiaanbaklaag

In eerste instantie zijn er de gietijzeren braadpannen. Deze pannen zijn zowel te gebruiken op kookplaten met gas als elektriciteit. Bovendien staan deze pannen er om bekend zeer geschikt te zijn voor intensief gebruik. Een tweede optie zijn de koekenpannen die zijn voorzien van een antiaanbaklaag. Deze pannen zijn eveneens zowel op gasvuren als op elektrische vuren te gebruiken en kunnen wederom best tegen een stootje.

2.) Steel- evenals kookpannen van RVS

Een andere mogelijkheid waarover je beschikt op vlak van horeca pannen zijn uiteraard de zogenaamde steelpannen of kookpannen van RVS. Ook voor deze pannen geldt dat ze geschikt zijn voor elke warmtebron. Niet alleen lenen deze pannen zich uitstekend voor intensief gebruik, daarnaast zal je ook altijd kunnen vaststellen dat ze een snelle warmteverdeling mogelijk maken. Deze eigenschappen maken ook deze horeca pannen zeer interessant.

3.) Opgepast bij het kopen van wokpannen!

Van alle verschillende soorten horeca pannen die er op de markt zijn terug te vinden is het in de praktijk zo dat de meeste aandacht eigenlijk is vereist voor de zogenaamde wokpannen. Bij het kopen van dit type van horeca pannen is het namelijk zo dat er rekening moet worden gehouden met het feit of deze pannen geschikt zijn voor gas of voor inductie wokken. Zomaar even 90 procent van alle wok horeca pannen die op de markt zijn terug te vinden zijn geschikt voor gas. Amper 10 procent van de wokpannen kunnen worden gebruikt voor inductie wokken.

Hou rekening met het budget dat je voorhanden hebt

Vooraleer over te gaan tot het kopen van bepaalde horeca pannen is het altijd belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan het budget dat je voorhanden hebt. Niet alleen zullen er namelijk verschillende soorten horeca pannen aangekocht moeten worden, daarnaast spreekt het voor zich dat u van diverse pannen meerdere exemplaren zult willen kopen. Bepaal omwille van deze reden op voorhand hoeveel geld je precies te spenderen hebt voor je horeca pannen zodat je op dit vlak niet voor vervelende verrassingen komt te staan.