24 januari 2022

Hoe werkt een vetput?

Als een cafetaria krijg je te maken met veel vet wat je gebruikt voor het frituren van het eten. Doordat je veel vet gebruikt, kan het vet ook in de leiding naar de put stromen. Hierdoor is het mogelijk dat er een verstopping komt die erg uit de hand kan lopen. Om dit te voorkomen, heb je de mogelijkheid om te kijken voor een vetput. Het afvalwater stroomt richting de vetput. Vanaf hier zakken zware deeltjes naar beneden. Het vet kun je vervolgens eens in de zoveel tijd laten ophalen. 

Is een vetput verplicht bij een horecabedrijf?

Horecabedrijven worden verplicht gesteld om gebruik te maken van een vetput. Een vetput is namelijk erg belangrijk om een verstopping te voorkomen. Als je een horecabedrijf wilt kopen, is het erg handig om te kijken of er een vetput is aangesloten. Is dit niet het geval? Dan zal je zelf een vetput aan moeten laten leggen. Het aan laten leggen van een vetput wordt gedaan door een specialistisch bedrijf.

Het legen van een vetput 

Als horecabedrijf kan er veel vet door de afvoer stromen. Dit betekent dan ook dat de vetput af en toe geleegd moet worden door een speciaal bedrijf. Het bedrijf gaat dan ook over het legen van een vetput. Een vetput legen is erg gemakkelijk en wordt binnen enkele minuten geregeld. Hierdoor kun jij weer snel gebruik maken van de afvoer. Om te voorkomen dat je vaak de vetput moet legen, is het erg handig om op te letten bij het gebruiken van de afvoer. Zorg er voor dat je het meeste vet zelf netjes wegbrengt. Zo voorkom je dat je vaker de vetput moet laten legen. 

Inzameling van de vetput

Het is erg belangrijk om het vet te bewaren. Vet kan namelijk worden hergebruikt. Van vet wordt bijvoorbeeld zeep of smeerproducten gemaakt. Hierdoor wordt het ook een stuk duurzamer. Vet is daarom een waardevolle grondstof die veel geld op kan leveren. Ook frituurvet hoort hierbij .Als je frituurvet wilt vervangen, is het handig om de frituurvet in vaten te gooien. Zo kun je zelf ook je steentje bijdragen aan het milieu. Houd er wel altijd rekening mee dat vet om een bepaalde tijd opgehaald kan worden. Als bedrijf dien je hier zelf een afspraak voor te maken. Bovendien zitten hier ook kosten aan verbonden. Hoe hoog de kosten precies zijn hangt onder andere af van de hoeveelheid. Daarnaast hebben bedrijven onderling ook verschillende prijzen.

Dit heb je misschien gemist