29 november 2021
Bruin bier

Het meest populaire speciaalbier: IPA bier

Er zijn inmiddels heel veel varianten van het populaire IPA bier te vinden en je moet dit waarschijnlijk wel een keer geproefd hebben. Heb je het echter toch nog nooit gedronken? Dan moet je dit zeker eens doen! De lekkere, zoete geur en de bittere smaak zijn een ietwat vreemde, maar perfecte combinatie. In dit artikel vertellen we je meer over de geschiedenis van IPA bier en welk ingrediënt dit bier zo lekker maakt.

Bier drinken

De geschiedenis van IPA speciaalbier

Het ontstaan van IPA speciaalbier gaat jaren terug naar de VOC tijd. De Britten mochten op hun zeereizen één pint bier per dag, maar onderweg bedorven de bieren al. Een Britse bierbrouwer vond een oplossing voor dit probleem: hij brouwde een bier met meer hop en een hoger alcoholpercentage. Beide factoren werkten als natuurlijke conserveringsmiddelen en zorgden ervoor dat dit bier wel de zeereis van vier maanden kon overleven. De naam van het bier omschrijft ook het ontstaan hiervan: IPA is namelijk de afkorting voor India Pale Ale.

Speciaal ingrediënt

Het speciale ingrediënt dat IPA bier zo lekker maakt is eigenlijk helemaal niet zo speciaal. Het is namelijk in elk soort bier terug te vinden. Dit ingrediënt is het welbekende hop. Het verschil met andere soorten bier is echter dat IPA bier een veel grotere hoeveelheid hop bevat. Dit zorgt voor de bittere smaak en de lekkere, zoete geur, waardoor dit bier zo populair is geworden.