29 november 2021

Franse kruiden geven de smaak weer van echte Franse gerechten

Franse kruiden worden in de meeste Franse gerechten gebruikt en Franse koks zouden nooit zonder kruiden in hun keuken kunnen.

Franse kruiden zijn essentieel

Ze zijn onmisbaar als je de smaak van de echte Franse keuken wilt vangen. Franse kruiden kopen is dus een van de eerste dingen die je zou moeten doen wanneer je weer eens Frans gaat koken.

De Franse kok is in staat om het meest goedkope stuk vlees om te toveren in een maaltijd waar je van gaat watertanden, simpelweg door gebruik te maken van een selectie van kruiden, een beetje wijn of azijn, wat specerijen, of elk ander goedje in hun onmisbare keukenkastje.

Gedroogde kruiden zijn natuurlijk van onschatbare waarde, maar in Frankrijk worden ze alleen gebruikt als de verse kruiden niet beschikbaar zijn.

Gedroogde kruiden moet u in kleine hoeveelheden kopen en in een luchtdichte verpakking, in een donkere kast bewaren.

Verse Franse kruiden hebben die heerlijke volle geur die in de oliën van het kruid zit en vrijkomt bij het hakken of fijnstampen of bij het bakken in olie. Ze zijn dus veel beter voor uw keuken!

Als ze vers zijn, kunnen Franse kruiden worden opgehangen om te drogen voordat ze in luchtdichte potjes worden bewaard

Een lijst van Franse kruiden

Het meest bekende of klassieke mengsel van Franse kruiden gebruikt in de Franse keuken is het Bouquet garni, de Fijne Kruiden en de Herbes de Provence.

Bouquet Garni of “De Bouillon Posy

Dit is een klein bosje Franse kruiden bij elkaar gebonden en gebruikt in de Franse keuken. Het bestaat meestal uit drie stengels peterselie, een takje tijm en een laurierblad. De draad waarmee ze samengebonden zijn, vergemakkelijkt het verwijderen van de kruiden aan het eind van het koken. Andere toevoegingen aan het Bouquet Garni zijn een klein stokje selderij, een takje marjolein, en in de Provençaalse keuken wordt ook vaak een stukje gedroogde sinaasappelschil gebruikt.

Fijne kruiden

Fines herbes wordt vaak in Franse recepten gebruikt en bestaat uit gelijke hoeveelheden Franse kruiden zoals gehakte verse peterselie, bieslook, kervel en heel vaak, als het beschikbaar is, wat dragon.

Provençaalse kruiden

Herbes de Provence wordt gebruikt in allerlei Provençaalse gerechten en is gemakkelijk te maken als u een voorraad gedroogde kruiden hebt.

Doe 2 eetlepels rozemarijn, tijm, basilicum, marjolein en peterselie, en 1 eetlepel venkelzaad, oregano en dragon in een mengkom, meng alles goed en bewaar het in een luchtdichte pot.

Laurier

De laurier of laurier is een overblijvende groenblijvende boom, de enige laurier die in de keuken wordt gebruikt.

De laurier wordt gekweekt van een kleine plant en heeft bescherming nodig tijdens het koude weer.

Ze kunnen in kuipen worden gekweekt en vormen een prachtig decor voor uw tuin en het kweken van kruiden is op deze manier gemakkelijk.

De bladeren van de baai zijn glanzend, glad en donker met een sterke aromatische geur. Ze kunnen het hele jaar door worden geplukt voor gebruik.

De baai kan gedroogd of vers worden gebruikt om sauzen, stoofpotten of marinades op smaak te brengen.

Het is onmisbaar in een bouquet garni, of “de bouillon posy” zoals het ook wel wordt genoemd, wanneer het wordt gebruikt om lekker te koken.

De baai geeft zijn pittige smaak aan vlees en groenten, vis, soepen en stoofschotels.

U kunt een blad of twee in een pot rijst bewaren of aan uw rijstpudding toevoegen voor een heerlijke smaak.

Bieslook

Bieslook is een belangrijk kruid in de Franse keuken en heeft de meest delicate uiensmaak, waardoor het een heerlijke smaakmaker is voor vele gerechten.

Bieslook is een winterharde meerjarige plant die groeit uit een kluit bollen die in de herfst of de lente worden geplant. U kunt ze vermeerderen door ze te delen.

Ze kunnen ook uit zaad worden geteeld, maar dat gaat langzaam. Het is gemakkelijker om de gevestigde klompjes te verdelen.

Ze kunnen zowel in bloembakken en kuipen als in de tuin worden geteeld.

De bloemen zijn erg mooi in een lavendelroze tint en kunnen ook in salades worden gebruikt. In bloei vormen ze een prachtig schouwspel.

De grasachtige bladeren worden gebruikt voor de garnering van soepen, salades, eiergerechten, vis, kip en kalfsvlees. Ze zijn heerlijk bij salades en de meeste groenten.