Geen categorie

Een eigen zaak ligt voor iedereen binnen handbereik

Heb je er altijd van gedroomd om je eigen zaak te beginnen, maar vraag je je af of je er wel genoeg kennis of ervaring voor in huis hebt? Geen zorgen, ook voor mensen die het ondernemerschap nog moeten leren zijn er mogelijkheden om toch als ondernemer aan de slag te gaan.


Een eigen zaak heb je dag en nacht

Voor veel mensen betekent het hebben van een eigen zaak vooral vrijheid. Niemand die je vertelt wat je moet doen, hoe je het moet doen en niemand die klokt of je wel genoeg uren hebt gewerkt. Je vakantie plan je zelf in, niemand die je tegenhoudt. Door ondernemer te zijn doet iedere dag op de werkvloer er echt toe, je neemt iedere dag beslissingen die je bedrijf op de korte en op de lange termijn kunnen beïnvloeden. Precies hoe veel mensen hun werkende leven het liefst doorbrengen, al zijn er natuurlijk ook nadelen.

Een eigen zaak heb je namelijk niet alleen tijdens werktijd. Je hebt hem 24 uur per dag, iedere dag van het jaar. Dat betekent niet dat je er ook echt al die tijd actief mee bezig hoeft te zijn, maar de deur achter je dicht trekken als je uren erop zitten, en pas weer met je werk bezigzijn als de volgende werkdag aanbreekt, zo werkt het als ondernemer zelden. Ondernemen is een manier van leven, eentje die werk en privé met elkaar verbindt. Niet iedereen vindt dit prettig, er zijn ook meer dan genoeg mensen die er niets voor voelen en deze verantwoordelijkheid liever aan een ander overlaten.

Bedenk je, voor je een bedrijf start, dus eerst of je een type bent om ondernemer te worden. Een eigen zaak starten verandert je leven, en geeft je naast het gevoel van vrijheid doordat jij nu de baas bent, ook een heleboel extra verantwoordelijkheden en zorgen.

Een eigen zaak met een steuntje in de rug

Weet je zeker dat jij uit het juiste hout gesneden bent om ondernemer te worden? Dan betekent dat nog niet direct dat je ook alles zelf hoeft te doen. Zeker als startende ondernemer kan het fijn zijn om een soort achterwacht te hebben, een organisatie die je helpt je zaak te realiseren en je een deel van het werk uit handen neemt. Een franchise beginnen is dan ook voor veel startende ondernemers een logische stap. Franchisenemer worden betekent dat je in een bestaande formule stapt, en zelf niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Je runt vervolgens je eigen zaak, maar wel onder een grote paraplu, met een organisatie die je op de achtergrond een deel van je werk uit handen kan nemen. Voor veel mensen die twijfelen of zij het wel kunnen, ondernemer worden, is dit het laatste zetje om toch gewoon te starten.