24 januari 2022
Slagerij

3 tips tegen voedselverspilling

Jaarlijks gooien we in Nederland voor miljarden euro’s aan overgebleven eten in de prullenbak. Waarschijnlijk denk je nu net als ik dat we hier dringend iets aan moeten doen. Om verandering teweeg te brengen, moeten mensen eerst inzien hoeveel eten er weggegooid wordt. Dringt dat tot ze door? Dan kunnen we ons bezighouden met het voorkomen hiervan. Wij gingen alvast op onderzoek uit en kwamen tot de volgende tips.

1. Maak een boodschappenlijstje

Vaak kopen we dingen die we helemaal niet nodig hebben. Je gaat naar de supermarkt en ziet iets liggen dat ‘vast wel op komt’. Vervolgens eet je het nooit. Hetzelfde geldt voor dingen die we kopen, maar ook nog in huis hebben liggen. Het raakt vervolgens over datum en we gooien het weg. Door een boodschappenlijstje te maken, voorkom je dat je boodschappen gaat halen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je neemt namelijk even bewust de tijd om na te denken over wat je echt nodig hebt en wat je nog hebt liggen. Het bespaart je in de meeste gevallen ook kosten, omdat je minder geneigd bent andere dingen mee te nemen.

3. Kook de juiste hoeveelheid

Ook te veel koken zijn we heel goed in. Bedenk daarom altijd voor hoeveel mensen je gaat koken en weeg de porties bijvoorbeeld af. Op die manier voorkom je dat je teveel eten overhoudt. Haal je je vlees altijd bij Slagerij Haverkort? Dan hoef je alleen maar door te geven voor hoeveel mensen je kookt. De slager weet vervolgens precies hoeveel vlees je nodig hebt.

3. Vries overgebleven eten in

Is er toch wat eten overgebleven? Gooi het dan niet weg, maar vries het in of zet het in de koelkast. Je kunt het dan heel eenvoudig later in de week weer even opwarmen en opeten. Zo voorkom je voedselverspilling en kan je ook weer opnieuw genieten van je gemaakte maaltijd.

Dit heb je misschien gemist